E-mountain bike

 

Hogy miért is jó egy elektromos hegyikerékpár?

 

Szó sincs arról, hogy azért pattanunk egy ilyen drága kerékpár nyergébe, hogy aztán ne fáradjunk el. Egy eMTB a kerékpározás adta lehetőségek kiterjesztését jelenti:

  • Összehozza a generációkat
  • Olyanok is együtt kerékpározhatnak, akiknek elektromos rásegítés nélkül külön utakon kellene járniuk. Például egy rutinos erdőjáró, eMTB-n magával viheti a kevésbé rutinos társát. Együtt tekerhet szülő (akár sportos nagyszülő) és gyerek. Jómagam a minap 10 éves fiammal együtt másztam a Sukorói emelkedőket úgy, hogy nem kellett számottevően lassabban mennem.
  • Csodás helyekre juttat el
  • A megfelelően használt elektromos rásegítés olyan meredek emelkedők tetejére juttat fel, amelyeket enélkül a legtöbben nem támadnánk meg. Mivel menet közben kevésbé fáradunk el, több időt tölthetünk a természetben és hosszabb utakat járhatunk be.
  • A tökéletes téli választás
  • Téli kerékpározásnál a legtöbb gondot az okozza, hogy az emelkedőkön nagyon meg lehet izzadni és utána megfúj minket a menetszél. Elég nehéz ez ellen jól beöltözni. A helyesen használt eMTB-n viszont épp csak annyira izzadunk meg, hogy a menetszél nem okoz megfázást.

 

 

HOGYAN KÉSZÜLJ A TÚRÁRA

 

E-MTB használata során nagyon fontos a megfelelő sebességi fokozat és elegendő elektromos rásegítés megválasztása még az emelkedő megtámadása előtt.

Mivel és a lábunk és a motor együtt hatalmas nyomatékot tud leadni, könnyen a lánc elszakadásához vezethet ha egy meredek emelkedő közepén szeretnénk könnyebb sebességbe kapcsolni.

Az elektromos rásegítés is akkor tud igazán könnyen és gazdaságosan működni ha a lábunk könnyedén nyomja a pedált.

Ezért röviden: a nagy emelkedőkön a tekerést érdemes a legkönnyebb sebességi fokozatban és a legnagyobb elektromos rásegítéssel elkezdeni. Ha túl könnyű lenne így a tekerés az elektromos rásegítés mértéke bármikor szabadon csökkenthető.

 

Részletek az alábbi videóban:

 

E-bike túrák - Gárdony

iroda@ebiketoursgardony.hu